5. MEMORIALNI ŠAHOVSKI TURNIR FRANCA RUDOLFA

V skladu z letnim načrtom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Maribor (skr. OZVVS Mb), kakor tudi z letnim načrtom Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Maribora (skr. KODVO Mb) za leto 2021, je v četrtek, 26. avgusta letos,  že drugič zapovrstjo v znanem  gostišču Gurmanski hram potekal memorialni hitropotezni šahovski turnir Franca Rudolfa, tokrat že peti. Doslej je OZVVS Mb organiziralo devet šahovskih turnirjev, le-ti pa so potekali v prostorih OZVV Maribor, v prostorih  plesne šole Rolly v Melju, večkrat v gostišču Taborka in kot že omenjeno, dvakrat v Gurmanskem hramu na Teznem.

Podobno kot lani se je do 16:15 ure zbralo 20 šahistov. Sodil in obenem igral je Branko Vadlja, I. kategornik in obenem šahovski sodnik Šahovske zveze Slovenije (ŠZS). Željeno udeležbo so zagotovile mariborska veteranska organizacija, Društvo vojnih invalidov Mb in  Zveza borcev za vrednote NOB Mb, delno  pa mariborska častniška organizacija in PVD Sever Mb, šahistov Društva generala Maistra iz Mb pa ponovno ni bilo. Stroške turnirja in zakuske sta prevzela organizator in delno sponzor. Upoštevanje zahtevanih ukrepov NIJZ se je izvajalo. Snemalec, nezamenljivi Franc Lajnšič, tudi član predsedstva OZVVS Mb in neutruden pohodnik, se je odlično izkazal. Vse je argumentirano, ogled  pa že možen na spletni strani mariborske veteranske organizacije.

Vse prisotne je  po odigranem prvem  krogu turnirja, v krajšem nagovoru pozdravil  Branko Trglec, predsednik mariborske veteranske organizacije. Kot gosta sta,se turnirja  udeležila Venčeslav Ogrinc, podpredsednik ZVV in podpredsednik OZČ Mb in  Tone Korošec, bivši predsednik in častni predsednik OZVV Mb. Vasja Cimerman, predsednik Društva vojnih invalidov Mb je opravičil svoj izostanek.

Turnir je, kot vselej doslej,  potekal  v skladu s švicarskim sistemom, odigralo se je 9 kol, igralni čas po pa je znašal 7 minut + 3 sekunde po igralcu. Turnirja so se  udeležili FIDE mojster (FM),  mojstrski kandida t(MK), trije prvokategornika (I), pet drugo kategornikov (II), en tretje kategornik (III) in devet šahistov brez kategorij, toda med njimi večina  z rejtingom , tudi 1640. Lahko pritrdimo, da je bila šahovska zasedba kar močna.

Tudi tokrat je bil boj po načelu GENS UNA SUMUS, v prevodu ENA DRUŽINA SMO, srdit, toda plemenit. Bitka za prva tri odličja je bila neizprosna in skoraj vse do konca turnirja vprašljiva.

Za slavnostno razglasitev rezultatov so poskrbeli Branko Trglec, Venčeslav Ogrinc, Branko Vadlja in Franc Lajnšič.

Zmagovalec 5. memorialnega hitropoteznega šahovskega turnirja Franca Rudolfa in začasni prejemnik velikega prehodnega pokala je postal Karl Cojhter, znan in uspešen mariborski šahist,  mojstrski kandidat. Zmagal je z 8 točkami in za pol točke prehitel Suada Osmanbegoviča, Fide mojstra (FM), ki je zmagal lani in predlani.  Odlično tretje mesto je pripadlo šahistu Društva vojnih invalidov Mb Branimirju Javorniku, dosegel je 6,5 točk. Trije prvouvršeni  so poleg priznanj prejeli tudi pokale. Od  4. do 10. mesta so se razvrstili Branko Kolar, I. kat, Slavko Vizovišek, II. Kat., Janko Petre, I. kat., Bruno Kremavc, Branko Vadlja, I. kat, Ivo Pev in Ivan Šertelj, II. kat. Tudi ostali šahisti so se izkazali in pokazali borbenost.

Ob okusni zakuski, kjer je beseda dala besedo so spomini oživeli. Bilo je nepozabno. Kar poglejte in se prepričajte  na spletu Tvoj-splet.si, OZVV Maribor.

 

Hvala tudi vodji in osebju Gurmanskega hrama, organizator turnirja pa upa na sodelovanje tudi na 6. memorialnem hitropoteznem  turnirju Franca Rudolfa v drugi polovici  avgusta 2022.

 

Naj ne bo pozabljeno!

Zapisal 01.09.2021
Bruno Kremavc, član Komisije za šport in rekreacijo OZVVS Mb

Scroll to Top