KDO PRAVZAPRAV SMO

Naj se predstavimo: Smo društvo nekdanjih vojakov TO (Teritorialne obrambe), udeležencev osamosvojitvene vojne za Slovenijo v letu 1991, civilnih rodoljubov, ki smo v tistih časih s svojimi dejanji tudi pripomogli, da smo se osamosvojili.
Smo moralna avtoriteta, ki je v najbolj kritičnih časih za naš narod vedela, kaj je potrebno storiti. Tudi danes, ko živimo v miru, poizkušamo v tej družbi, ki je tako razdvojena, delovati povezovalno.
Vse naše dejavnosti so usmerjene k dobrobiti članstva, širše družbene skupnosti ter celotne domovine Slovenije, z namenom ohraniti spomin na prelomne zgodovinske dogodke. Zato se trudimo da zberemo čim več pisnih, slikovnih ter ustnih pričevanj iz naše zgodovine.

  1. Ukvarjamo se z muzejsko dejavnostjo s poudarkom na uporništvu slovenskega človeka pod geslom “ Slovenec kot vojak skozi stoletja”.V našem muzeju pa boš odkrival slovenske vojaške korenine od pradavnine pa do nas.
  2. V letu 2007 smo postavili na Kalvariji, prav na mestu, kjer so nekoč leta 1904 Mariborčani postavili spomenik svojemu 47. pešpolku, spomenik slovenskim vojakom tega polka, ki so se v burni zgodovini bojevali v tem polku širom Evrope, nazadnje na Soči ( 1914 – 1918 ) za slovensko stvar in v letu 1919 postali trdo jedro novega Mariborskega pešpolka, prve slovenske vojaške enote v naši zgodovini.
  3. Tudi knjige izdajamo. V letu 2007. Smo izdali knjigo Ponovno doma, ki govori prav o 47. mariborskem pešpolku, v letu 2011, ob 20. obletnici osamosvojitve smo izdali knjigo “Neuklonljivi Maribor” ter postavili na zelenico v nekdanji meljski vojašnici prvi spomenik v Mariboru prav s takim nazivom, kot smo poimenovali knjigo.
  4. V letu 2012 je MOM na naš predlog poimenovala del nekdanje Svetozarevske ulice v Ulico slovenske osamosvojitve. V letu 2012 smo na zelenici v nekdanji Meljski vojašnici postavili spominsko tablo o generalu Maistru, ki je prav tu izrekel preroške besede, o Mariboru in njegovi bodočnosti, ter iz nekdanjih pehotnih polkov št. 47 ter št.26 prav tu ustanovil Mariborski pešpolk, kot prvi zametek Slovenske vojske. Zelenico smo imenovali “Spominski gaj generala Maistra”.
  5. V letu 2015 smo ob 70. obletnici bombardiranja Maribora s strani zaveznikov, postavili spominsko obeležje z nazivom “Bombardiranemu Mariboru” ter izdali knjigo na to temo “ Maribor pod točo bomb”. Kot zadnjega na tem spominskem gaju smo leta 2017 postavili spomenik Azerbajdžanskemu narodnemu heroju “Mihajlotu”, ki je bil kot sovjetski vojni ujetnik prav tu v meljskem taborišču Stalag XVII-D in kasneje diverzant v 9. korpusu. Tudi multimedijski spomenik, ki je pred vami, je nastal v letu 2017. Na njem bomo prikazali vso zgodovino, ki se je odvijala skozi stoletja prav tu v Melju. S tem zadnjim spomenikom na zelenici, v Spominskem gaju generala Maistra, smo zaključili s spominskimi obeležji žrtvam zadnjih svetovnih morij.
  6. Skrbimo za rekreacijo ter športno udejstvovanje naših članov.
  7. Tudi socialna skrb za naše člane nam ni neznana.
  8. Zavedamo se svojega poslanstva pri gojitvi domoljubja, predvsem me mnogimi mladimi, ki tega niso prejeli niti od staršev, niti v šoli.
  9. Ohranjamo in obujamo zgodovinski spomin na nekatere dogodke, ki so bili tako ali drugače pozabljeni.
  10. Zbiramo dokumentacijo o slovenskem uporništvu skozi vsa zgodovinska obdobja, ne glede na takratno politično obarvanost akterjev tega uporništva.

Pomagamo pomoči potrebnim, predvsem mladim ter socialno šibkim.

Tudi humanitarne dejavnosti nam niso tuje.

Gojimo prijateljske odnose z vsemi dobro mislečimi, predvsem pa s stanovskimi tovariši širom Slovenije ter veterani iz drugih obdobij .
Smo kritični do vseh, ki ne želijo dobro tej naši domovini. Odklanjamo vse strankarske stranpoti, ki v imenu nečesa zvišanega razdvajajo to našo družbo.

Naši člani se tudi športno udejstvujejo na vseh področjih veteranskih špornih prireditev. V letu 2016 smo na Veteranskih športnih igrah v Krškem postali podprvaki v šahu, v letu 2017 pa smo na Veteranskih športnih igrah, ki jih je organiziralo naše združenje v Hočah, postali državni veteranski prvaki v šahu, istega leta pa še prvaki Vzhodnoštajerske pokrajine v streljanju z zračno puško. Vsako leto v mesecu avgustu organiziramo hitropotezni šahovski turnir, ki smo ga poimenovali po lani preminulem poveljniku 71.št.TO Maribor, Francu Rudolfu. V letu 2017 smo prvič organizirali tradicionalni pohod od Kamnice do sv.Urbana pod nazivom po poteh TO.

Vse, ki ste veterani po statusu, predvsem pa po srcu, vabimo, da se nam pridružite ter s svojim prispevkom pripomorete k ohranjanju zgodovinskega spomina na neke čase, ko smo odločno preusmerili zgodovinski tok dogodkov v neko novo obdobje, v katerem smo prvič sami gospodarji na svojem.

Naše delo v besedi in sliki lahko najdeš na spletni strani www.ozvvsmb.si, posreduješ pa nam lahko svoje prispevke, želje ter zahteve na našo E pošto slo.vojne@amis.net! Zelo jih bomo veseli!
Pričakujemo te vsak četrek od 16. do 18. ure v naših prostorih v nekdanji „Meljski vojašnici“ v Ulici heroja Šaranovića 27. Lahko pa pokličeš na 031 330 154 . Veselimo se vsakega novega člana, tudi tebe!

Scroll to Top