6. spominski šahovski turnir Franca Rudolfa

V znanem mariborskem gostišču Gurmanski hram je v četrtek, 18. avgusta letos, potekal  tradicionalni hitropotezni šahovski turnir v spomin našega veterana Franca Rudolfa, poveljnika enot 71. Območnega štaba TO, ki so med vojno za Slovenijo branile Maribor in velik del SV Slovenije. Že tretjič je turnir potekal v omenjenem gostišču, pred tem pa trikrat v tudi znani Taborki. Sicer pa je to bil že 10. šahovski turnir v organizaciji mariborske veteranske organizacije. Jubilej, torej.

Sodelovalo je 19 udeležencev, 18 šahistov in ena šahistka. Zastopali so barve OZVVS Maribor, PVD Sever Maribor, OZSČ Maribor, DVI Maribor, ZB z.v. NOB Maribor, manjkali so le šahisti DGM iz Maribora. Nastopil je en MK, ena WMK, en I. kat., 8 II. kat, en III. kat. In 7 nekategoriziranih šahistov. Lahko bi pritrdili, kar močna šahovska zasedba.

Priprave na turnir in izvedba le-tega je bila brezhibna. 6. spominski šahovski turnir, t.i. memorial Franca Rudolfa, je otvoril Branko Trglec, predsednik OZVVS Maribor. Z izjemnim govorom o šahistih, šahu in našem veteranu Francu Rudolfu, ki mu je turnir posvečen, je požel bučen aplavz. Sodnik turnirja, Branko Vadlja pa je takoj za tem na kratko predstavil pravila igre. Z minuto molka so se udeleženci spomnili na preminule člane tovrstnih turnirjev, tudi na lanskoletna udeleženca Janka Petreja in Franca Simoniča. Igralo se je po švicarskem sistemu 9 kol, čas pa 7 minut + 3 sekunde po igralcu.

Boj na 64-tih poljih je bil neizprosen. Tudi vroč avgustovski dan je dodal svoj vpliv v veliko šahovsko dvorano. Po dobrih dveh urah je sodnik Branko Vadlja sprintal in vsem udeležencem razdelil dosežene rezultate.

Še pred razglasitvijo končnih uvrstitev, podelitvi priznanj in pokalov najboljšim trem ter simboličnih nagrad zaslužnim  posameznikom, ki so jih izvedli Branko Trglec, Branko Vadlja in Venčeslav Ogrinc , predstavnik OZSČ Maribor, so tako šahisti, organizatorji in gostje na pobudo gostitelja sedli za bogato obložene mize in pričeli z večerjo in napitkom. Se ve, ob spominih, izmenjavi mnenj, o marsičem in »Na zdravje!«.

Venčeslav Ogrinc, podpredsednik OZSČ Maribor,  je v zaključku govora povedal, da  Branka Rudolf, žena preminulega Franca Rudolfa  izraža zadovoljstvo, da negujemo tradicijo spominskega šahovskega turnirja. Naj ne bo pozabljeno.

Zmagovalec 6. memoriala Franca Rudolfa in že drugič zapovrstjo prejemnik velikega prehodnega pokala je postal, tudi pričakovati je bilo tak razplet, naš veteran Karl Cojhter, – Čarli. Zbral je 7, 5 točke. Drugo mesto je pripadlo borbenemu Slavku Vizovišku, tretje pa Branku Kolarju, oba s 6,5 točkami Od  četrtega do desetega mesta pa so se zvrstili Anastazij Muzlovič, Bruno Kremavc, oba po 6 točk ter Branimir Javornik, Jože Šenveter, Alfred Gunšek, Ivan Šertel in Anka Hmelak, vsi po 5 točk. Tudi ostalim šahistom, ki so se prav tako borili in izkazali vse čestitke. Še posebej starosti Slavku Zakeršniku, 90 let. Kapo dol!

Hvala tudi vodji in osebju Gurmanskega hrama in še enkrat vsem, ki so dali svoj delež dobri organizaciji in izvedbi 6. spominskega šahovskega turnirja Franca Rudolfa. Fotografije našega Franca Lajnšiča so že na spletni strani OZVVS Maribor.

Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Sobota, 20.08.2022

Bruno Kremavc, član KŠR OZVVS MbŠah je igra, katere pravila pozna največ ljudi. Med njimi so pametni in neumni, bogati in revni, dobri in zli, črni in beli. Šah je jezik, ki ga razume največ ljudi. Zato ni čudno, da med največjimi umi, ki so kdajkoli bivali na našem planetu in drugod najdemo šahiste. Med umetniki, znanstveniki, humanisti, med tistimi, ki so svetu prizadejali največ gorja, politiki, racionalisti in prav tako med mistiki. Šah se igra skozi tisočletja. Na zemlji in v vesolju. Kamor je stopil človek, tam je zelo verjetno tudi šah.  Metafiziki so prepričani, da je šah srednjeveška predstavitev računalniškega modela mističnega sveta, kjer si različne sile nasprotujejo. Steinitz je trdil, da je premagal boga. Umetna inteligenca je premagala Kasparova. Šah briše meje inteligence, časa ali prostora, genija in norca.

Šah je postal miselna preokupacija modrecev,katera ni omejena na meje, vero, raso, barvo kože-šah je čista olimpijska disciplina, s šetimi krogi, saj je edino športno naprezanje, kateremu ni bila dokazana uporaba prepovedanih sredstev oziroma dopinga. Šah je tudi še zmeraj mačistična disciplina, saj terminologija šaha priznava samo moške oblike naslovov-Lara Unuk pravi,da si želi moškega naslova Velemojster, saj le ta nekaj velja v svetu.

Spoštovani sodelujoči, dobrodošli na turnirju v spomin našega veterana  Franca Rudolfa, kateremu je šah predstavljal urjenje duha in sprostitev, zato naj bo ta funkcija miselne igre tudi vam vodilo.Bodimo malo olimpijci-važno je sodelovati,ne zmagati.

Branko Trglec

 

Scroll to Top