7. memorialni šahovski turnir Franca Rudolfa

V četrtek 17. avgusta letos, je v med 16:30in 19:30 uro  v »šahovskem » gostišču Gurmanski hram potekal 7. memorialni  hitropotezni turnir Franca Rudolfa, sicer pa že 11. avgustovski šahovski turnir, katerih organizator je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (skr. v nadaljevanju OZVVS Mb). Ob 16. uri se je zbralo 33 šahistov, med njimi šahistka, šahovski sodnik Branko Vadlja, dva soorganizatorja turnirja Ilka Riedl, sekretarka OZVVS Maribor, ki je zastopala odsotnega predsednika Branka Trgleca (zbolel)  in Mišo Fajzman,  član predsedstva OZVVS Maribor ter Venčeslav Ogrinc, podpredsednik častnikov Maribora.

Vse prisotne sta  pred pričetkom turnirja s krajšim nagovorom pozdravila Ilka Riedl, Branko Vadlja pa je po minuti molka pokojnemu Francu Rudolfu, poveljniku 71. štaba TO, tudi v vojni za Slovenijo, povedal še  pravila šahovske  igre.

Turnirja  so se udeležili  člani osmih združenj oz. klubov iz Ruš, Kamnice, Frama, Pragerskega, Šentilja pri Velenju, Malečnika in Maribora.

Turnir je potekal  v skladu s švicarskim sistemom, odigralo se je 9 kol, igralni čas po pa je znašal 7 minut + 3 sekunde po igralcu. Turnirja so se  udeležili mojstrski kandidat(MK) in kandidatka (WMK), trije prvokategornika (I), enajst drugo kategornikov (II), en tretje kategornik (III) in enajst šahistov brez kategorij, toda med njimi dva z rejtingom preko 1700. Sodnik Branko Vadlja je odlično vodil in nadziral turnir. Lahko pritrdimo, da je šlo za turnir s kakovostno zasedbo.

Boj na 64 -tih poljih je bil kar srdit. Nemalokrat je večina, ki je že končala partijo, spremljala napeto dogajanje na šahovnici, predvsem vodilnih tekmecev. Tudi edini šahistki in njeni  igri je bila večkrat  posvečena pozornost.

Šele po odigranih, kar napornih 9 -tih  kolih, v trajanju ca treh ur, je bilo moč izvedeti, kdo bo zmagovalec. Borba je bla peklenska, kar štirje asi, Cojhter, Pečnik, Kopše in Fajfar so se borili in porabili zadnje atome moči. Tudi drugi smo jih prelivali.

 

Pri razglasitvi rezultatov, podelitvi priznanj in pokalov, tudi velikega prehodnega, je ob pomoči sodnika Vadlje  ponovno nastopila Ilka Riedl, in še posebej čestitala prvim trem ter prejemniku  »prehodnega«  pokala.

Zmagovalec 7. memorialnega turnirja Franca Rudolfa je prav tako, kakor leto in še leto poprej, postal Karl Cojhter s 7,5 točkami.. Odlično 2. mesto si je tokrat priigral Drago Pečnik  prav tako s 7,5 točkami. Za las mu je ušlo. 3. pa je bil jožef Kopše, osvojil je 7,0  točk. Res napeto.

In veliki prehodni pokal je romal v posest Karla Cojhterja. Čestitamo. Veliki aplavz.

Med prvo deseterico so se uvrstili še  Anton Fajfar, 6,0 točk, četrti, od 5. do 8. mesta Marin Turudič, Anastazij Muzlovič, Darko Kukovec in Ivo Pev s po 5,5 točkami, 9. in 10. mesto pa je pripadlo Branku Kolarju in Ratku Hofbauerju  s 5,0 točkami, enako točk pa so dosegli še Srečko Fišer, Bruno Kremavc in Rajko Grubelnik.

Posebej je izpostaviti Slavka Zakeršnika, z 91 leti je s 4,0 točkami dosegel 24. mesto.

 

Ob okusni večerji in napitku, kjer je beseda dala besedo, so vsi udeleženci zaključili nepozabni dogodek. Vse pomembnejše trenutke je skrbno posnel Mišo Frajzman, soorganizator turnirja.

Donator pijače šahistom je bil ponovno Branko Trglec, predsednik OZVVS Maribor, večerjo pa poravna OZVVS Maribor.

 

Hvala tudi vodji in osebju Gurmanskega hrama, organizator turnirja pa upa na sodelovanje tudi na 8. memorialnem turnirju Franca Rudolfa v avgustu 2024. Tudi še kakšno šahistko obljubljajo.

Slike si lahko ogledate TUKAJ

Zapisal  18.08.2023

Bruno Kremavc

 

Scroll to Top