Čestitka ob dnevu vojnih veteranov

Spoštovani vojni veterani in vojne veteranke!

 

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever praznujemo svoj dan 17. maja, v spomin na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe leta (TO) 1990. Takrat je bila onemogočena razorožitev TO in takrat se je začela rojevati ideja o tajni obrambno varnostni organizaciji, ki je bila v drugi polovici leta 1990 poimenovana kot manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ).

Celotno minulo desetletje smo poslušali obtožbe vidnih in samozvanih osamosvojiteljev ter njihovih podpornikov,  da je bila slovenska TO razorožena, da smo se celo samo razorožili.

Danes ni več neznank ne glede zavrnitve ukaza in ne glede preprečitve popolne razorožitve TO. Tisto, kar je pomembno, pa je dejstvo, da slovenska TO ni bila nikoli razorožena in tudi ob letošnji priložnosti izražam zahvalo vsem tistim, ki so onemogočili namero JLA in takratne velikosrbske politike, da bi popolnoma oslabili ali celo s tem dejanjem preprečili oborožen odpor slovenskega naroda! Posebna zahvala velja tudi avtorjem besedil v knjigi »Orožja nismo oddali 1990«, katero priporočam v branje vsem tistim, kateri ne morejo nehati z blatenjem slovenske TO (založnik Defensor d.o.o.,Ljubljana junij 2020).

Na letošnjem glavnem zboru ZVVS v Brežicah, 09. aprila 2022 pa smo dočakali tudi opravičilo države. Slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je v svojem govoru izrekel tudi naslednje besede:

»V mojih očeh in verjamem, tudi v očeh večine ozaveščenih državljanov, ste takratni pripadniki in poveljniki občinskih štabov slovenske TO pravi junaki slovenske države, saj ste bili za svojo domovino pripravljeni žrtvovati največ-svoja življenja.

A boj za osamosvojitev ne bi bil uspešen, če ne bi bilo pred njim vrste let oziroma desetletij nastajanja teritorialne obrambe , ki je slovenskim fantom, skozi poveljevanje v slovenščini ter skozi organiziranje na teritoriju novo nastajajoče države in skozi politično ozaveščanje polagoma vtkala v zavest slovenskega vojaka. Boj za osamosvojitev tudi ne bi bil uspešen, če se 17. maja 1990 TO oziroma 16 njenih občinskih štabov ne bi uprlo poskusom razorožitve TO s strani centralnih, jugoslovanskih oblasti, in, kljub uradnemu pozivu JLA, orožja niso oddali v njihova skladišča, temveč jih skrili na varno po občinskih skladiščih, podjetjih, celo v lastnih domovih«.

Za nas je tako zgodba »vsiljevanja obtožb in laži«glede slovenske TO, ki je skupaj z milico in celotnim prebivalstvom v vojni za Slovenijo izbojevala zmago in dala neprecenljiv prispevek naši samostojnosti, končana.

Tako kot v vojni za samostojno Slovenijo smo tudi v tej pritlehni obrekovalsko-politikantski vojni zmagali.

Zato nas tudi razglasitev 17. maja kot dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ne preseneča. Predlagatelji si tudi tako perejo vest pred svojimi sledilci in nadaljujejo z ideološkim bojem ter z vnašanjem sovraštva med ljudi. Vojni veterani 91 takšno početje razumemo kot provokacijo, kar pa v nobenem primeru ne zmanjšuje vloge vseh tistih, ki so preprečili razorožitev slovenske TO in uresničili naloge MSNZ.

Vojne veteranke in vojni veterani,  čestitke ob našem dnevu, Dnevu vojnih veteranov!

 

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Ladislav Lipič

Scroll to Top