31.spominski pohod »Pekre, 23. maj 1991«

Pekre 21. maj 2022. Prijeten spomladanski dan je že v ranem jutru obeta pravi spominski praznik. 32.let je že minilo od nepozabnih dogajanj, ki so Pekre, idilično naselje pod obronki mogočnega Pohorja, njegove prebivalce in posebej prvo generacijo šolajočih se bodočih častnikov slovenske vojske zapisali v zgodovino.
V Pekrah je Maribor rekel, da ima dovolj nadvlade jugo armadnega škornja in da bo z vsem bitjem in žitjem branil svojo državo, demokratično Slovenijo.
TD Pekre, častniki, vojni veterani in mestna občina Maribor so pripravili spominski dan. Začelo se je s 31.spominskim pohodom »Pekre, 23. maj 1991« od Peker do vojašnice in Kadetnice ter nazaj in sklenilo z večerno proslavo.

Začetek pohoda v ospredju župan MOM.
Nagovor g. Zlatka Partliča predsednika TD Pekre in org.odbora pohoda

Po nagovoru predsednika TD Pekre in predsednik organizacijskega odbora pohoda Zlatko Partlič je navzoče pozdravil mariborski župan, Saša Arsenovič in objavil, da se bo prvič tudi sam udeležil pohoda. In res se je, le polovice.

Pohodniki g.Saš Aršenovič – župan MOM, ga. Zvonka Debenak – predsednica KS Pekre in g. Zlatko Partlič- predsednik TD Pekre in org.odbora pohoda
Pohodnik g. Branko Trglec predsednik OZVVS MB s soprogo

Med pohodniki so poleg enote slovenske vojske, Pekrčanov, občanov Maribora, Društva Pekre – Ig (imenovani tudi enkarji),izstopali gostje  iz Bele Krajine, Novega mesta, Brežic in Mislinjske doline.

Več kot 50  članov območnega združenja častnikov in veteranov vojne za Slovenijo že dvajset let nadaljuje s tradicijo. Enkrat na leto, ob spominskem dnevu v Pekrah prihajajo belokrajnci s svojim praporom na pohod pod Pohorje. Pekrčani jim prav tako vsako leto vračajo obisk. Tone Krašovec je ponosen na to tradicijo, praporščak Duša Hočevar pa prav tako. Tokrat celo v spremstvu soprogo, zdravnico, Jano Zajc.

Praporščak Dušan Hočevar s soprogo Jano Zajc
G.Tone Kraševec predsednik OZSČ Bela krajina

V Pekrah smo odlično sprejeti, zatrjuje Tone Krašovec. Naše goste, ki iz Maribora prihajajo v Belo Krajino pa popeljemo po čudoviti Kolpi, vendar opažamo, da vsaj polovica Pekrčanov boji zelene reke in raje izbere trdna tla pod nogami.

Dopoldansko proslavo je imenitno povezovala vsestranska sekretarka, ga Ilka Riedl. Napovedala je celo govornika, ki ga ni bilo in je zaplet rešila tako, da je na oder povabila g. Franca Ošljaka predsednika OZSČ Maribor,  še eno  od legend iz obdobja Pekrskih dogodkov. In oba sta požela aplavz.

Ko je za konec dopoldanske proslave v pohorsko zelenje zadonela skoraj ponarodela Slovenec sem v izvedbi Tima Ribiča pa je prireditev dobila tudi mednarodno razsežnost. V dvoglasje je  Timu priskočil njegov japonski prijatelj.

Tenorist Tim Ribič s prijateljem

Predsednik Partlič, pa si je zaželel, da bi bil pohod tudi v bodoče tradicionalen z večjo udeležbo mladih…

Pohod, na katerem je bilo blizu 250 udeležencev je vzbudil nemalo zanimanja prebivalcev Peker, Radvanja tja v vojašnico in nazaj grede.

Brigadir Peter Zakrajšek sprejel pohodnike

Večerno proslavo je obeležilo veliko število gostov, med njimi je bila tudi nekdanja županja, ga Magdalena Tovornikov, ki je ob Pekrskih dogodkih odigrala morda celo odločilno vlogo.

Slavnostna govornica, dr. Aleksandra Berberih Slana. Nekaj navedb:

Dr.Aleksandra Berberih Slana

Čeprav sem bila v času pekrskih dogodkov in referenduma premlada za kakršno koli aktivno udejstvovanje, čutim, da sem bila del tega. Na koncu koncev  so nam bila takrat vsem dovoljene sanje in vsi smo dočakali jutrišnji dan. Vse prisotne veže nekaj nezlomljivega, neuničljivega, veže nas ljubezen do domovine, do slovenskega jezika, do naše kulture.
V zadnjih letih sem bila priča številnim razpravam o zaslugah v času Pekrskih dogodkov in vojne za osamosvojitev. Poveličevalo se je ene in druge, pozabljalo enkrat pripadnike policije, drugič teritorialcev . Nekateri so cenili vlogo politike, drugi te iste zdaj kritizirajo. Ob vsem tem pogosto pozabljamo, da je na 1.298 369 prebivalcev Slovenije oziroma 95 odstotkov glasovalo in bilo 88,5 odstotka  za osamosvojitev  Slovenije.
Prevečkrat je bilo po osamosvojitvi postavljeno vprašanje  Ali smo se za to borili, saj so ljudje siti gospodarskih kriz, političnih igric. Kaj se je zgodilo v teh 30tih letih, kje so zdaj tisti gradovi v oblakih, ki smo jih v sanjah gradili? Ali bi se zdaj ljudje še tako pogumno postavili pred oklepnike…
Vedno sem bila ponosna na uporniški duh Maribora, na neuklonljiv duh Maistrovih borcev, na Pohorske partizane….Ne dovolimo, da nam to vzamejo…Ohranimo  svoj uporniški duh, negujmo naše tradicije in borimo se za tisto osnovno kar imamo, naše dostojanstvo ponos in spoštovanje…

To so le nekateri poudarki iz slavnostnega nagovora dr. Berberih Slane s toplim priporočilo, da so   misli iz govora lahko imeniten napotek našim  političnim  govornikom vseh vrst. Zlasti njen zaključek:…Ne verjamem v neizogibnost vojne, a me skrbijo ljudje, ki slepo verjamejo v avtomatičnost miru. Zgodilo se je, zato  se lahko ponovi. A danes so dovoljene sanje na jutrišnji, boljši dan.

Tako je bila imenitno zaokrožena letošnja 31. proslava ob spominu na dogajanje v Pekrah pred 32. leti.

Zapisal: Jože Jagodnik

Slike: Franc Lajnšič

Scroll to Top