Ekipe, članice in navijačice OZVVS Maribor na 21. veteranskih športnih igrah v Izoli

V soboto, 11. junija letos se je 19 članov OZVVS Maribor, porazdeljenih v 5 ekip, šahovsko, strelsko -ZP, pikado, met bombe in vleko vrvi, skupaj z 8 -mi zvestimi članicami in  navijačicam, za krmilom pa s šoferjem avtobusa Marproma, udeležilo 21. veteranskih športnih iger zvez ZVVS in  PVD Sever ob sodelovanju z domačinoma območnim združenjem veteranov Slovenska Istra in PVD Sever za Primorsko in Notranjsko v Izoli.

Za igre je bilo prijavljenih 156 ekip iz 42-tih društev širom Slovenije , od tega 9 društev PVD Sever. Ocena organizatorja  je, da je udeležba presegla 640 tekmovalcev, skupaj z navijačicami in navijači pa okoli 800.

Po tradicionalnem postroju in naši himni so zbrane pozdravili in nagovorili predsednik OZVVS Slovenska Istra Valter Viler, tamkajšnji župan Danilo Markočič, igre pa je otvoril dr Tomaž Čas, predsednik PVD Sever.

Oglejmo si kaj smo dosegli v skupni razvrstitvi in  kako smo se kosali z ostalimi v različnih disciplinah.

V skupni razvrstitvi med 42 društvi je OZVVS Maribor zasedla odlično 11. mesto z doseženimi 333 točkami, ob dejstvu, da smo praktično zbrali točke le v 4-ih disciplinah, saj v košarki trojk nismo nastopili, pri vlečenju vrvi  pa so nas diskvalificirali- o tem kasneje v pojasnilu.

  • Šahovska ekipa v postavi Suad Osmanbegovič, Karl Cojhter, Branko Vadlja, (Bruno Kremavc,  Ratko Hofbauer in Hamdi Bruči – izmenjaje na  4. deski) je v ostrem boju z rivaloma Dolenjsko in Zgornjo Gorenjsko osvojila 1. mesto in s tem 150 točk, pokal in medalje. Ponovno zmagovalci! Čestitke in kapo dol!
  • Ekipa strelcev – tokrat z zračno puško v postavi  Jernej Jazbinšek, Ivan Kopše in Igor Pahor je zasedla odlično 4. mesto in s tem 100 točk. Le za kakšen krog, se jim je izmuznilo biti med zmagovalci. Čestitke vsem!
  • Ekipa pikada – naša novost na zveznih igrah – je nastopila v postavi: Igor Rajšp, Miro Belec, jože Hojski in  Danilo Forstnerič. Med 29  ekipami  so zasedli 18. mesto in 47 točk. Napredek in čestitke. Fantje že trenirajo za 22. VŠI. Predlagajo nakup pikada.
  • Ekipa za met šolske bombe na cilj je nastopila v zasedbi: Tomislav Habjanič, Božo Doberšek in Branko Trglec. Tokrat smo med 31 -tim ekipami izborili 25. mesto in s tem 36 točk. Tudi Pierre de Coubertinovo pravilo je zlata vredno. Na naslednjih igrah bo najbrž manj vroče in ne tako oddaljeno »bombišče«.
  • No in končno – disciplina vlečenje vrvi. Ekipa bi naj nastopila v postavi: Jože Hojski, Hamdi Brunči, Miro Belec, Ratko Hofbauer, Danilo Forstnerič, Božo Doberšek in rezervi Ante Kaurin in Milan Lovrenčič. In kaj se je zgodilo ob prijavljenih 19-tih  ekipah, kjer se je že vnaprej vedelo, da bodo »medvedi« Gornje Gorenjske, Ruš in Krškega prej kot slej povlekli ostale. Naš nasprotnik po žrebu je bila ekipa iz Ptuja, ki smo jo uspeli ugnati že leta 2017 na takratnih 17.-tih veteranskih igrah zvez ZVVS in PVD Sever v občini Hoče-Slivnica. Obetali smo si ponovno zmago in odneslo bi nas najbrž v prvo deseterico. Bilo je tako. Tekmovanje se je pričelo hitreje od načrtovanega. »Bombaš« Božo je bil takrat na ca 1 km oddaljenem »bombišču«, metalec pikada Miro pa na pikadu. In sledila je edina diskvalifikacija ekipe, tako tudi brez točk. Kje sta pa bili rezervi, je vprašal nekdo iz množice.
  • In poduk za prihodnje leto. Na regionalna in zvezna tekmovanja bomo odšli s popolnimi ekipami, tudi rezervo. Red in disciplina tudi pri pripravi. Veteran vojne za Slovenijo  mora biti pripravljen na vse, vselej!
  • V zvezi s šahovskim tekmovanjem pa je predlog , ki ga je prenesti tudi na zvezno raven in sicer, da se za igro ob tako številčni udeležbi ekip in s tem tekmovalcev, povečalo se je iz 3-eh na štiri, igra v občutno večjem prostoru ali pa se porazdeli na dva ali tri manjše. Samo igralcev, tudi rezerv,  je bilo okoli 90. Pomanjkanje zraka, vročina-sopara, zdržati pa peklenskih 9. krogov pa 2 x 10 minut igre ni lahko.

Dogovoril smo se tudi, da najdemo še košarkaše in nastopimo v vseh disciplinah. Torej v prijateljski boj.

Pokukajmo še v skupne dosežke ostalih veteranskih društev Vzhodnoštajerske pokrajine na teh igrah. Rušani so bili odlični 6-ti, Slovenska Bistrica pa takoj za njimi 7-ma,Ptuj je bil 15-ti, Lenart pa  35-ti. Torej 11. mesto OZVVS Maribor le ni od muh.

Ob analizi skupnih rezultatov OZVVS Maribor, ki so bili doseženi na 15.- ih (Krško), 16.- ih (Hoče – Slivnica) in 17.-ih(Radovljica). 18.-tih(Mozirje), 19. (Brežice), 20.-tih Sl. Bistrica in 21.-tih (Izola)  veteranskih športnih igrah je ugotoviti, da je tudi v letošnjem letu dosežen soliden rezultat– glej preglednico:

Leto/kraj Število društev Mesto

v sk. r.

Razvrstitev posamezne ekipe OZVVS Maribor
2016/Krško 39 22. Šah – 2.mesto, Met bombe – 10.mesto
2017 /Hoče –Sliv. 36 12. Šah – 1. mesto, Vleč. vrvi – 8. mesto, Met bombe -11.mesto, ZP – 24. mesto
2018/Radovljica 39 10. Šah- 1.mesto, Met bombe – 7-mesto, MKP – 10. mesto
2019/Mozirje 47 16.      Šah-1.mesto,Met bombe -8.mesto, ZP – 20. mesto
2020/Brežice 35 13. Šah – 2. mesto, ZP-5.mesto, Met bombe -10. mesto
2021/Sl. Bistrica 41 14. Šah-1.mesto, Met bombe -7.mesto, ZP-12.mesto
2022/Izola 42 11. Šah-1.mesto, ZP – 4. mesto, pikado 18.-mesto, Met bombe -25.mesto, vleč.vrvi-diskvalifikacija ekipe

Da ne pozabimo, našim zvestim članicam in navijačicam, ki so nas ohranjale pri močeh, nas vzpodbujale, se znale tudi pošaliti, nas razvedriti in skrajšati pot, iskrena hvala. To je to! Zastavonoši in promotorju mariborskih veterank in veteranov Milanu Lovrenčiču hvala.

Za izjemne fotografije je poskrbel naš zvesti  Franc Lajnšič. Franci , kapo dol, le še pošlji.

Naj ne bo pozabljeno!

Maribor, 12.junij 2022
Bruno Kremavc, rez. stotnik
Član KŠR OZVVS Maribor

Scroll to Top