Intervju z Danilom Kajnihom

Pogovor z velikim mojstrom šahovske umetnosti šahovskim mojstrom ter našim veteranskim tovarišem.

Seveda ni bil ta pogovor naključen. Izkoristil sem priliko in ob okroglem jubileju našega bojnega tovariša in prijatelja Danila Kajniha  zapisal nekaj stavkov v zvezi z njegovim konjičkom , morda z njegovim življenskim popotnikom, šahom, ki ga spremlja že od otroštva. Danilo je bil pri odgovorih na moja vprašanja natančen in strokoven,morda po nekod bolj razumljiv mojstrom te kraljevske igre kot nam običajnim  » sezonskim« šahistom, ki  odigramo šahovsko igro le tu in tam.

Danilo pa nam najprej povej, kaj je sploh šah?
Šah je šport, borba, znanost in umetnost! Ko enkrat potegneš potezo, je ne moreš   vrniti .

Kaj pri svojih izkušnjah svetuješ mladim šahistom?
Najprej, da imajo radi šah, se vpišejo v šahovske šole in seveda, da pridno delajo.

Kako se pripravljaš na šahovske turnirje?
Seveda preučim šahovsko igro od začetka, do konca. Od pravilne otvoritve, ki je pogoj za dobro nadaljevanje igre . Posebno pozornost posvečam igram, če partijo izgubim pa tudi če nasprotnik igro izgubi.

Pri vsakem športu je pomemben stil oziroma pristop pri tekmovanju. Kakšen stil imaš ti Danilo?
Zase lahko trdim, da sem agresiven igralec, morda zato, ker nimam rad remijev. Če se spomnim mojih šahovskih partij, je bilo remijev zelo malo.

Koliko šahovskih partij se odigra v enem letu?
Pri počasnem šahu, velja seveda le zame, do 80 partij.

Če se zazreva v tvojo in šahovsko bližnjo preteklost, ali je kakšna razlika med šahom, ki se je igral pred dvajsetimi leti in današnjim šahiranjem?
Seveda! Velika! Danes se šah igra hitro, partije so krajše, veliko se dela na teoriji, tu so šahovski računalniki, ki  v primerjavi z znanjem iz knjig nudijo v desetih minutah več znanja, kot vsaka druga šahovska knjiga.
Kot sem že povedal, je šah danes zaradi računalnikov na mnogo višjem nivoju, kot nekoč. Danes lahko doma rešiš številne variante, šahovske baze, tako, da moraš vsakega nasprotnika, ki uporablja sodobne metode šahiranja, jemati resno.

Kakšen je po tvojem recept za doseganje šahovskih uspehov?
Prepričan sem da moraš imeti šah najprej rad. Veliko je potrebno delati na šahu ,tudi ko nisi zatopljen med igro v nasprotnikove poteze.. Mislim, da sem dal šahu kar veliko in veliko sem tudi dobil pri tej kraljevski igri. Naučil me je, kaj pomeni poraz in kaj zmaga.

Kaj misliš ali bi lahko pri šahu dosegel še kaj več, kot si?
Mislim, da si vsak želi dosegati kaj več. Sam sem s svojimi rezultati, ki sem jih dosegal zadovoljen. Seveda je uspeh odvisen od tega, koliko truda vložiš zanj. Rezultati pa pokažejo koliko si delal. Pri tem nisem pretiraval in so bili moji uspehi odraz mojega dela.

Kaj pa šah drugod po svetu?
Šahovska igra je zelo napredovala. Pred tridesetimi leti nekatere države niso imele velemojstrov. Danes je vse drugače.

Vsak športnik ima običajno svojega vzornika. Najbrž tudi ti?
Nimam nekega vzornika, je pa veliko šahistov, kje so mi  všeč njihove partije in njihov način igranja.

Kaj meniš? Kaj je pri dobrem šahistu najbolj pomembno?
Zelo se strinjam z velemojstrom Larsenom, da je potrebno hitro preboleti poraz in se posvetiti novim partijam. To ti z leti mora preiti v kri.

Kaj je pomembno za igralca da dobro igra šahovske partije?
Prav tisto, kar velja pri vsakem napornem delu, posebno pri intelektualnem, kar pa seveda šah je. Torej pomembno je, da si spočit, svež ter dobro naspan.

Najbrž si imel tudi trenerja, ki te je vodil vsaj pri tvojih začetkih ?
Nikoli nisem imel trenerja,  s šahom sem se vedno ukvarjal individualno. Seveda smo  s prijatelji šahisti analizirali šahovske pozicije, kar je vsem pomagalo pri napredovanju v šahovskem znanju.

No in kako si se ti naučil tako dobro igrati šah?
Največ iz knjig in časopisov. V moji mladosti, smo vsi občudovali Fischerja in ga če je le bilo mogoče spremljali pri njegovih partijah. Od knjig, ki so mi nudile največ znanja pa knjiga Emanuela Larsena Zdrav razum v šahu, ter analize partij Bobbya Fischer-ja

Danilo, zaupaj nam recept, kako uspeti v tej lepi igri?
Samo delo in zopet delo, torej garanje. Tudi največji talenti brez napornega dela ne bi uspeli.

Pa še to nam zaupaj. Kdo je zate najboljši šahist vseh časov?
To je Bobby Fischer, človek, ki se je ves posvetil šahu, vse druge stvari so bile pri njemu v »drugem planu«. Zgodba o Fischerju je  vredna vsega spoštovanja!

Kaj so zate šahovske tajne, ki tako privlačijo mnoge ljudi?
Pri igri s šahovskimi figurami velja načelo: Imejte radi šah in šah vas bo imel rad. Odkril vam bo vse svoje lepote in skrivnosti. Torej na delo! Želim vam  mnogo uspeha!

Tako je končal svojo pripoved naš član in veteran vojne za Slovenijo Danilo Kajnih. Kljub njegovi šahovski agresivnosti, kot je sam izjavil pa je Danilo prijazen velikan šahovske igre.

Ob njegovih sedemdesetih letih, katerim posvečamo ta pogovor pa želimo Danilotu veliko lepega med svojimi šahovskimi prijatelji pa seveda veliko dobrih potez pri šahiranju, ko bo zastopal naše veteranske barve.

 

Pogovor z gospodom Danilom Kajnihom pripravil  T. Korošec

Scroll to Top