Izlet Litija

Spoštovane veteranke, cenjeni veterani, ekskurzije, pravimo jim tudi izleti so dobrodošla učna ura za spoznavanje domovine, njenih posebnosti ter tudi prebivalcev, kateri smo si krajinsko različni ampak po potrebi zelo složni in enotni.

Veteranke in veterani združenja iz Maribora, katerega članstvo nam dopolnjujejo tudi člani z občin Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram, Hoče-Slivnica in Starše smo se v mesecu oktobru udeležili popotovanja od Maribora do Litije, malce drugače kot Fran Levstik, kateri je potoval do Čateža.

Na vmesni poti smo si ogledali Geografsko središče Slovenije-GEOS, občudovali smiselnost postavitve obeležja centru domovine. Seznanili smo se tudi s turistično ponudbo kraja Spodnja Slivna in s spoštovanjem zrli v klene domačine, kateri vztrajajo na tem delu Slovenije. Pot nas je zanesla v Vače-še kot otroci smo vedeli, da so Vače pomembne predvsem po Situli- najznamenitejša izkopanina iz obdobja Halštatske kulture. Nadaljevali smo do cerkve Svetega Andreja v Vačah ,katere stekleni božji grob je umetniško dovršeno oblikovanje stekla in svetlobe.

Naša naslednja postaja je bila Litija-mesto v samem središču Slovenije, v starih časih pristanišče trgovski poti na Savi; ob mestu znan rudnik Sitarjevec ,kateri je znan po hitrorastočih  kapnikih in težkih kovinah. Tudi osamosvojitvenih aktivnosti smo se spomnili-velika zahvala Veteranom Litije, kateri so nas srčno sprejeli na Trgu osamosvojitve in nam plastično prikazali vojno stanje v tistih vročih časih.

Nismo pozabili na prvotno pisano zgodovino severno zahodnega dela naše domovine-na teh koncih je domovino raziskoval in pisal, o njej Janez Vajkard Valvasor, Slava Vojvodine Krajnske je potopis o krajnskih koncih Slovenije.

Naša ekskurzija je bila časovno in z zanimivostmi dopolnjena predvsem po zaslugi Razvojnega centra Srca Slovenije in turistične vodnice, ga. Mojce  Štepic.

Zahvaljujemo se tudi vztrajnemu vozniku podjetja Marprom d.o.o. iz Maribora.

Priporočamo ogled tega konca domovine.

Scroll to Top