Odziv na izjavo Sašo Hribar v oddaji Radio Ga-Ga

Spoštovani predsednik, spoštovani sekretar, spoštovani člani predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo!

Voditelj oddaje Radio Ga-Ga Sašo Hribar je s svojo izjavo, da osamosvojitvene vojne ni bilo, sprožil val komentarjev. Nekateri takšno izjavo obsojajo, nekateri  odobravajo. Sašo Hribar je vojni veteran, ki je aktivno sodeloval v vojni za Slovenijo. Prvi predsednik Vlade RS Lojze Peterle ga je v svojem odzivu obtožil, da je dezerter, kar je odločno zanikal vojni poveljnik ljubljanske pokrajine Janez Lesjak  kakor tudi sam Sašo Hribar. Oba sta tudi člana Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Prav je, da naša organizacija, ki nosi naziv Zveza veteranov vojne za Slovenijo, zavzame stališče do izjav, ki so sprožile burne odzive v slovenski javnosti. Prav pa je poznati tudi celoten kontekst, v katerem so bile izjave izrečene.

Vsi, ki smo na kakršen koli način sodelovali v spopadih z enotami JLA, smo sodelovali v vojni. V vojni, v kateri so bili ranjeni, v kateri so umirali ljudje, tudi civilne osebe in v kateri je bila povzročena tudi materialna škoda.

Vsak izmed nas pa ima pravico do svojega pogleda na tisti čas, ki je nekoliko zamegljen zaradi dogodkov v miru, v minulih tridesetih letih. Vendar pa to ne daje pravico nikomur, da nekoga, v tem primeru pripadnika Teritorialne obrambe Sašo Hribarja obtoži dezerterstva. Pričakujemo, da bo gospod Lojze Peterle svojo trditev dokazal.

Spoštovani!

V minulih tridesetih letih smo doživeli vse-od zanikanja pomena osamosvojitve do izpolnitve tisočletnih sanj Slovenk in Slovencev; od zanikanja, da je v Sloveniji vojna sploh bila do herojskih podvigov posameznikov, ki so edini zaslužni, da imamo svojo državo; od tega, da je TO leta 1968 bila ustanovljena zato, da osamosvoji Slovenijo do tega, da je Slovenijo osamosvojila neka druga TO, ustanovljena le nekaj dni pred osamosvojitvenimi dogodki. Tovrstni očitki ostajajo na ravni ideoloških razprtij in tisti, ki to počno, ne razumejo, da gre za bistveno več. Gre za nacijo in državo, za kontinuiteto slovenske državnosti, ki se je vzpostavljala počasi, tudi z dejanji mnogih pred nami.

Želim vam vse dobro z željo, da se kot leta do sedaj ponovno srečamo na GEOSS ter skupaj obudimo spomine na zgodovinske dogodke, v katerih smo imeli čast in priložnost sodelovati!

 

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Ladislav Lipič

Scroll to Top