Pekre

Sklepno dejanje letošnjega dogajanja v počastitev spomina na Pekre 1991 je za nami. Veliki koncert Big banda SV je v dvorano kulturnega doma Pekre  pritegnil okoli 200 krajanov. Glasbeniki so navdušili, posebej tudi dirigent Rudolf Strnad, ki se je predstavil tudi kot pevec. Za navdušenje pa je poskrbel tudi gost Alfi Nipič.

Koncert je organiziralo Turistično kulturno društvo, ki je tako kot prejšnja leta  sodelovalo pri organizaciji vseh spominskih prireditev, skupaj s krajevno skupnostjo, Zveze veteranov vojne za Slovenijo Maribor in MOM.

 

Osrednja slovesnost je bila tokrat že 18.maja pred IC Pekre. Slavnostni govornik je bil častni občan MOM Rudi Moge. Poudarki njegovega govora so bili poleg spominjanja na dogajanje 1991 predvsem na vzpodbujanju vzpostavljanja regionalne politike v naši državi. Rudi Moge je mnenja, da bi Slovenska država z ustanovitvijo regij, ki naj dobijo tudi pristojnosti, dobila najpomembnejši vzvod pri nenehnem večanju socialnih in ekonomskih razlik.

 

V dopoldanskem sobotnem času pa se je nekaj 100 ljudi udeležilo tradicionalnega pohoda od IC Pekre do  vojašnice generala Rudolfa Maistra in nazaj. Vzdušje je bilo kot vedno odlično, tudi zaradi lepega vremena in dejstva, da so se pohoda pod zastavami in praporji udeležili tudi gostje iz Dolenjska, Koroške, Ormoža in Prekmurja. V prihodnje bi si organizatorji želeli še večjo množičnost. 

Pohodnike je na pot pospremila krajša slovesnost s pozdravnim govorom častnega predsednika Zveze častnikov Mihe Butare in postrojem praporščakov.

 

OZVVS MB
Jože Jagodnik

Scroll to Top