Spomin na boj v Limbušu

JLA je v Mariboru napadla z vsemi razpoložljivimi sredstvi na novo ustanovljeno državo Slovenijo.

Oklepna kolona JLA je 27.06.1991 v jutranjih urah prodirala proti Rušam in po dravski dolini je nadaljevala napad proti Dravogradu.

Druga kolona tankov JLA je iz vojašnice FRS napadla z tankovsko četo na smeri proti Šentilju. Obe koloni  smo obrambne sile TO in milice zaustavljali z barikadami.

Enote JLA so bile zaustavljene pred Pesnico. V Rušah je obstala samohodna havbica 105 mm in oddelek vojakov.  Na njihovo prošnjo za pomoč je poveljstvo JLA poslalo kazensko skupino iz Maribora v sestavi;

  • oddelek vojne policije
  • izvidniški oddelek
  • podporni oddelek dveh tankov T-55,

s ciljem hitrega prodora do Ruš, osvoboditi obkoljeni oddelek in kaznovati enote TO.

Skupina je bila 27.06.v popoldanskem času zaustavljena v Limbušu pred oviro na potoku. Poveljnik skupine JLA ni poskušal z prebojem,temveč je prosil za pomoč iz vojašnice pri odstranitvi ovir. Zgodaj zjutraj dne 28.06.je dobila enota TO iz Razvanja nalogo da prepreči koloni JLA nadaljnje izvajanje naloge,jo pozove k vdaji in razoroži. Zaradi neugodnega razmerja sil se je poveljnik Marjan Pišek odločil za pogajanja in prepričevanja poveljujočega stot. Blagojeviča k predaji.

V poveljstvu je bila kolona JLA prepoznana kot nevarnost za enote TO v blokadi smeri. Na zahtevo poveljnika 71.OŠTO mi je bila dodeljena naloga da ob uvedbi dodatnih enot prevzamem poveljstvo in v najkrajšem času rešim situacijo s predajo enote JLA ali izvršimo napad na kolono,če ne pride do predaje.

Po vseh taktičnih postopkih smo enoto JLA napadli s proti oklepnimi sredstvi,ostrostrelsko akcijo in pehotno podporo. Boj je trajal od 10.ure do10,20ure ko se je enota JLA dokončno predala.

Poveljnik enote JLA je bil huje ranjen,oba tanka sta bila uničena kar je verjetno tudi pripomoglo k končni zmagi.

Vsako leto se udeleženci bitke zberemo na mestu boja v  Limbušu in si pripovedujemo kako je kdo doživel ta boj,kje je imel svoj položaj,koliko rafalov je komu švignilo mimo glave in veselje ob dobljeni bitki. Zelo pomembno je bilo, da so za našo samozavest  in podporo našim enotam na RTV Slovenija predvajali že ob 12.uri.Breda Čepe se je ves čas boja javljala tudi v oddajo r. Maribor v  živo.

Poveljnik
polkovnik v pokoju
Milorad Popović

Scroll to Top